Pred nama je i posljednje natjecanje iz kalendara Formula Driver Haks kupa ove sezone. U organizaciji Autokluba Buzet autosport, 18. i 19.11. na Grobniku će se održati utrka pod nazivom “SMX & Becker Formula Driver 2023”, gdje nas ujedno očekuje i rasplet devete sezone kupa. Staza Automotodroma Grobnik dobro je poznata svim vozačima. Duga je 4 kilometara, ima 17 zavoja i 10 šikana, a u Formula Driveru prisutna je od samog početka i zanimljivo je da se uvijek tu odlučuje o prvaku, kao i većini pobjednika po klasama. Niti jedne sezone prvak nije odlučen prije zadnjeg natjecanja. 

 
Brojne su nepoznanice po pitanju konačnih pozicija u različitim kategorijama, a ono što se najviše iščekuje ipak je generalni poredak i pitanje: tko će se ove godine okruniti titulom prvaka Formula Driver HAKS kupa? Hoće li to biti Franco Giacomazzi u Lancia Delta Evo Proto, pobjednik kupa iz 2022. godine ili pak Dragan Gajić u Opel Corsi HVR, jedini vozač s dosad osvojene dvije titule prvaka, one iz 2016. i 2017. godine? Giacomazzi na Grobnik dolazi s prednošću od nemalih 13 bodova ispred Gajića, a poznato je i to da konfiguracija staze ipak bolje odgovara premoćnoj Lanci nego Corsi. Može li u ovoj borbi ipak David pobijediti Golijata saznat cemo 19.11. u popodnevnim satima. 
 
Osim za prvo mjesto, oštra borba će se voditi i za treću poziciju, a tu imamo čak četiri pretedenta: Marin Leš (AK Pula Rovinj), Marco Tessari (ASD Funny Team), Marco Mazzoni (AK Buzet autosport) i Karlo Pelicar (AKORK Skok Racing). Još uvijek aktualni prvak Formula Driver HAKS kupa, Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) propustio je čak dva natjecanja ove sezone te time izgubio šanse za obranu naslova. 
 
U konkurenciji juniora pobjedu je već osigurao Filip Pavlina (AK Zagorje). On je s čak 68 osvojenih bodova ove sezone neuhvatljiv za konkurente. No, za ostatak naših najmlađih vozača na Grobniku nema opuštanja ni kalkulacija. Stefan Sinčić (AK Buzet autosport) i Sandro Budiselić (AK RI Autosport) zasad su na samo jedan bod razlike u borbi za drugo mjesto. Sa nešto više zaostatka, ali matematički još uvijek sa šansama da se probije na postolje tu je, trenutno četvrti Leon Smailbegović (AK Pula-Rovinj). 
 
A kako nam stoje naše vozačice? Tu se nakon zadnje utrke situacija bitno izmijenila. Nakon što je Romina Bressan na Učki odustala, na vodeću poziciju se probila Sanja Paradiž (AMD Skiro). Sa samo 6 bodova manje  Iva Damarija (AK Pula-Rovinj) joj puše za vrat. No i Romina Bressan (AK Buzet autosport) ima svega 10 bodova manje od vodeće, pa su tu zaista mogući svakakvi ishodi. 
Rezimirali smo i situaciju po klasama – četiri od osam klasa još su uvijek otvorene, a u preostale 4 klase znamo samo prve pozicije dok će se druge i treće osvajati  na Grobniku.,
 
U klasi 1 sve tri pozicije su još upitne. Ivan Višković (AMK No Traction) trenutno vodi sa 65 bodova, drugi je zasad Samir Smailagić (SAK Samobor) s 56 bodova i Luka Petrinić (AKORK Skok racing) na trećem mjestu sa samo bodom manje. 
U klasi 2 pobjedu je već osigurao Marin Petrić (AK Rijeka), dok će se na Grobniku odlučivati o drugom i trećem mjestu. Zasad su na drugom mjestu Marin Milinković (AKORK Skok racing) s 45 bodova i trećeplasirani Ozren Vitezica (AK Učka sport) s 36 bodova.
Klasa 3 još nije odlučena jer je prva četvorica zgusnuta u 16 bodova, dakle nema odustajanja za one koji se žele domoći pobjede. S 55 bodova vodi Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj). Nejc Romih (AMD Skiro) na drugom mjestu ima 5 bodova manje, a na trećem i četvrtom mjestu trenutno su sa bodom razlike Blaž Bušlan (AMD Abarth si) i Sanja Paradiž (AMD Skiro) i tu smo sigurni da će se vodit borba do zadnjeg metra staze. 
U klasi 4 s tri prva i jednim drugim mjestom pobjedu je već osigurao Marin Leš (AK Pula- Rovinj), a o drugom i trećem mjestu odlučivat će se na Grobniku. Karlo Pelicar (AKORK Skok racing) je odustajanjem na posljednjoj Učki ostao bez bodova i trenutno je na drugom mjestu i Filip Pavlina (AK Zagorje) približio mu se na 8 bodova zaostatka. On se nakon Učke popeo s četvrtog na treće mjesto, ali Dino Smailbegović (AK Pula-Rovinj) je još uvijek u igri za treću poziciju.
Pobjedu u klasi 5 uvjerljivo je odnio Dragan Gajić (MSC St. Veit) pobjedivši na sva četiri  natjecanja ove sezone i osvojivši maksimalnih 80 bodova. Drugo mjesto je također već odlučeno i tu je Robert Pleše (AK Klek Ogulin), a jedina nepoznanica u ovoj klasi je treće mjesto gdje je trenutno Marko Pleše (AK Ozalj) no s istim brojem bodova tu su još Emanuel Delalič (AMD Gorica) i Filip Peteh (AK IRT Pazin). S tri boda manje i dobrim šansama za postolje tu su i Sebastian Jaketič (AK Vrbovsko Racing) i Zoran Mrvoš (AK klek Ogulin). 
Domagoj Belinić i  Matija Topolovec (oba iz AK Pula-Rovinj) dolaze na posljednje natjecanje s jednakim brojem bodova u klasi 6. Petar Šajn (AK Klek Ogulin) trenutno je na trećem mjestu i to sa samo 3 boda prednosti ispred četvrtoplasiranog Alena Celege (AK No Traction).
Neuhvatljiv u klasi 7 je Franco Giacomazzi sa 75 bodova ove sezone, a Grobnik će odlučivati o drugoj i trećoj poziciji. Trenutno su tu Marco Mazzoni (AK Buzet autosport) s 40 bodova, s bodom manje Željko Kokotec (AK Delta) te Marco Tessari (ASD Funny Team) s 32 boda. 
Klasu 8 predvodi Goran Sruk (AKK DS Racing) s 50 bodova, s 5 bodova manje slijedi Romina Bressan (AK Buzet autosport) koja je odustajanjem na Učki pala s vodeće pozicije. Na trecem mjestu, s 40 bodova, trenutno je Hrvoje Belinić (AK Pula- Rovinj), ali sa samo bodom manje, Sandro Zilli (AK Buzet autosport) čeka svoju priliku za postolje sezone.
Sve ovo odlična je pozivnica jer pred nama je veliko finale devete sezone Formula Driver HAKS kupa. Satnica je već ustaljena pa će vozači u subotu, 18.studenog, odraditi verifikaciju dokumenata i tehnički pregled u vremenu od 14:00 do 18:00 sati. U nedjelju, u 8:30 starta trening, a u 11:00 očekujemo start prve od dviju vožnji i Top5 kada ćemo svi imati priliku vidjeti pet najbržih vozača dana u još jednoj, trećoj vožnji. 
Prijave za natjecanje su u tijeku i zaključuju se 13.11. u ponoć, a sve informacije potražite na našoj web stranici ili putem aplikacije Sportty (pristupni kod: FD2022). 
 
Dobrih borbi i mirisa oktana zasigurno neće nedostajati, stoga pozivamo sve ljubitelje autosporta da dođu na Automotodrom Grobnik 18. i 19. studenog – ako ne voziti, onda barem navijati za svoje favorite. 
 
I neka najbolji pobjedi!