I ove godine u samoj završnici sezone Formule driver selimo se u podnožje predivnih Grobničkih Alpa, točnije na daleko poznatu pistu Automotodroma Grobnik. Tu će se 13. i 14. studenog 2021. u organizaciji AK Poreč motorsporta održati peta, a ujedno i posljednja utrka ovogodišnjeg Formula driver kupa i već tradicionalno će se

odlučivat o pobjedniku, a za tu laskavu titulu konkuriraju dva favorita: Franco Giacomazzi (ASD Funny Team) i Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj).

Talijan u nabrijanoj Lancia Delti najbliži je tom naslovu i „bježi“ Beliniću za ipak dostižnih 8 bodova pa će oboje morat itekako stisnut papučicu gasa, a pritom si ne dozvoliti ni najmanju grešku žele li se domoći najvišeg postolja. Treći u trenutnom poretku je Marino Poropat (AK IRT Pazin) koji, iako zaostaje sa 18 bodova iza Belinića, još uvijek ima šanse domoći se titule viceprvaka. U ukupnom poretku slijede Vjekoslav Čičko (AK Buzet autosport), Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj), mladi Karlo Pelicar (AKORK Skok racing) itd.

Osim u ukupnom poretku, borbe za pobjednička postolja vodit će se u konkurenciji vozačica gdje je zasad vodeća Sanja Paradiž (AMD Skiro) s deset bodova prednosti ispred Ive Damarije (AK Pula-Rovinj). U poretku juniora vodeću poziciju drži Karlo Pelicar (AKORK Skok racing), ali neće mu bit lako jer za vrat mu pušu Renato Herc (AK Ri autosport) i Matej Radovanović (AK INA Delta). Ni poredak klubova još nije zaključen jer trenutno drugoplasirani AK Buzet autosport još uvijek se matematički može domoći prve pozicije na kojoj se ipak od polovice sezone nalazi odličan AK Pula-Rovinj. Može li bolja pozivnica od svega nabrojanog?

Prijave na natjecanje već stižu punom brzinom, a obzirom da svake godine brojimo preko 200 prijava, ništa manje ne očekujemo ni sad. Atraktivnu kombinaciju Formule driver i grobničke staze potvrđuje i dolazak ponajboljih vozača iz Hrvatske, Italije i Slovenije pa će bit pravo zadovoljstvo gledati vještine i spretnost vozača.

Inače, grobnička staza je za utrke prvi puta otvorena 1978 godine i jedna je od samo 5 svjetskih staza na kojima se natječu motocikli sa prikolicom. Na njoj su odvožena mnogobrojna europska i svjetska prvenstva s motociklima i automobilima, a veliku pažnju privlače razni kupovi sa skupocjenim automobilima. Na automotodromu su nastupala brojna poznata svjetska imena, a svake ga godine posjećuje sve veći broj vozača. Nakon što je staza nakon 40 godina dobila novi asfalt, još su više porasli njezina sigurnost, ali i turistički značaj.

Nadamo se da će nas za sam kraj sezone poslužiti lijepo vrijeme jer će i bez kiše biti jako napeto do samoga  kraja. Iako su neke klase već dobile svoje prvake, u ostalim se klasama, kao i u ukupnom poretku može još svašta izdešavati. Hoće li ukupni prvak sezone biti Franco Giacomazzi ili Hrvoje Belinić, to još uvijek neznamo, ali sigurni smo da na stazi od 4000 metara s 10 šikana adrenalina neće nedostajati, kako za vozače tako ni za gledatelje.

Program započinje u subotu kad su na rasporedu verifikacija i tehnički prijam vozila i to od 15:00 do 18:00 sati, a nastavlja se u nedjelju jutarnjim treningom u 8:30 te dvije bodovne vožnje od kojih se start prve očekuje u 11:00 sati. Sve dodatne informacije, pravilnik, prijavni list i skicu staze možete pronaći OVDJE.

Vidimo se na “Grobničkoj ljepotici” 14.11.2021.